ΠΡΟΣΟΧΗ : Σωματικό βάρος & εγκυμοσύνη

January 12, 2016 Comments Off on ΠΡΟΣΟΧΗ : Σωματικό βάρος & εγκυμοσύνη
ΠΡΟΣΟΧΗ : Σωματικό βάρος & εγκυμοσύνη

Γυναίκες … μην αυξάνετε βάρος μεταξύ των κυήσεων !

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι γυναίκες που αυξάνουν το σωματικό τους βάρος μεταξύ των κυήσεων … κινδυνεύουν σοβαρά !

Η αύξηση του σωματικού βάρους των γυναικών μεταξύ των κυήσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιγένειας κατά την δεύτερη κύηση !” αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, αλλά και σε διάφορα άλλα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε έπειτα από μελέτες που διεξήγαγε ομάδα ειδικών επιστημόνων στη Σουηδία.

Το αποτέλεσμα με αριθμούς ήταν πραγματικά σοκαριστικό, αφού έδειξε πως όσες γυναίκες αύξησαν το σωματικό τους βάρος μεταξύ των κυήσεων κατά 2 μονάδες (ή και περισσότερο), εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιγένειας κατά την επόμενη κύησή τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : 2 μονάδες μεταβολής στον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) αντιστοιχούν περίπου σε 6 ολόκληρα κιλά για μια γυναίκα με μέτριο ύψος (περίπου στο 1.67).

Ποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα ;;;

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας Σβεν Κνατίνγκιους, έκαναν το πείραμα και έλαβαν δεδομένα (τα οποία και μελέτησαν) για περισσότερες από 450.000 γυναίκες.

Σοβαρότερο κίνδυνο θνησιγένειας φάνηκε να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εκείνες που ενώ κατά την πρώτη τους εγκυμοσύνη είχαν φυσιολογικό βάρος (δηλαδή με ΔΜΣ μικρότερο του 25), μεταξύ αυτής και της επόμενης εγκυμοσύνης αύξησαν το σωματικό τους βάρος κατά περίπου 6 κιλά (ή και περισσότερο).

Όσο πιο πολλά κιλά έπαιρνε η γυναίκα μεταξύ των κυήσεων, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχε. Στην περίπτωση μάλιστα που το σωματικό της βάρος αυξανόταν κατά 11 κιλά και περισσότερα, οι πιθανότητες για θνησιγένεια αυξάνοντας κατά το αστρονομικό ποσοστό του 50 % περίπου (σε σχέση με μια γυναίκα που κατάφερνε και διατηρούσε φυσιολογικό το σωματικό της βάρος μεταξύ των κυήσεων) !

Πώς κινδυνεύει το νεογνό ;

Κατά την δεύτερη αυτή κύηση, οι γυναίκες που αύξησαν το σωματικό τους βάρος, ανεβάζουν σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (πριν ή και μετά τη γέννα), όπως :

  • γενετικές ανωμαλίες
  • ασφυξία
  • διάφορες λοιμώξεις
  • αιφνίδιος ΘΑΝΑΤΟΣ

Πώς το σωματικό βάρος επηρεάζει την ομαλή πορεία μιας κύησης ;

Αν και τα ποσοστά είναι ξεκάθαρα, ωστόσο η αιτία παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες δεν έχουν διαλευκάνει ακόμα την ακριβή σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της κύησης, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να δώσουν ακόμα σαφείς οδηγίες αντιμετώπισης του φαινομένου.

Εικασίες που στηρίζονται σε διάφορες μελέτες, αναφέρονται σε σχέση μεταξύ του λιπώδους ιστού της γυναίκας (και αύξησης αυτού) με την σοβαρή ασθένεια του διαβήτη κυήσεως !

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό, μπορεί να επιβαρύνει σοβαρότατα την καρδιαγγειακή λειτουργία του εμβρύου … με τις ανάλογες φυσικά συνέπειες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Είναι σημαντικό η κάθε γυναίκα να προσέχει το σωματικό της βάρος (και γενικά αλλά και κατά την περίοδο των κυήσεων) ! Η κάθε μεγάλη μεταβολή του σωματικού της βάρους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ίδια όσο και στο έμβρυο !

Related Posts

Comments are closed.