Περίοδος : Συμπτώματα & ερμηνεία

April 12, 2016 Comments Off on Περίοδος : Συμπτώματα & ερμηνεία
Περίοδος : Συμπτώματα & ερμηνεία

Γυναίκα & έμμηνος ρύση – ταλαιπωρία …

Ναι ! Είστε γυναίκα, και όταν έρχονται εκείνες οι δύσκολες μέρες του μήνα, νιώθετε να χάνετε τη γη κάτω από τα πόδια σας. Παρά τα τόσα χρόνια “προϋπηρεσίας” σας, ακόμα δεν έχετε καταφέρει να καταλάβετε και να ερμηνεύσετε όλα τα σημάδια της περιόδου. Τι μήνυμα προσπαθεί να σας περάσει το σώμα σας και εσείς το αγνοείτε ;
Κάποιες φορές η περίοδος έρχεται φέρνοντάς σας μια εκπληκτική διαύγεια πνεύματος, ενώ κάποιες άλλες φορές απλά δε θέλετε να υπολογίσετε καν πόσο αλάτι χρειάζεται το φαγητό σας … Τι φταίει και το σώμα σας αντιδρά πότε έτσι και πότε αλλιώς ;

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον κύκλο μου ;

(!!!) : Ο κύκλος κάθε γυναίκας διαφέρει. Η φυσιολογική διάρκεια του κύκλου κυμαίνεται από 23 έως και 45 ημέρες, με την πλειοψηφία των γυναικών (περίπου ποσοστό 85 %) να έχουν κύκλο των 28 ημερών !

Τις ημέρες αυτές, παρατηρούνται σε όλες τις γυναίκες ορμονικές μεταπτώσεις, οι οποίες οφείλονται στην έκκριση ορμονών από τις ωοθήκες, που προκαλούνται από την έκκριση δύο άλλων ορμονών στην περιοχή της υπόφυσης του εγκεφάλου. Οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου είναι απόλυτα φυσιολογικές και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της περιόδου … και ποια η ερμηνεία τους ;

Νο 1 : Πολλές & δυνατές κράμπες

Οι κράμπες, δηλαδή ο οξύς και μικρής διάρκειας πόνος στο επάνω μέρος της κοιλιάς, εμφανίζεται κυρίως την 1η ή και τη 2η μέρα της περιόδου … και δυστυχώς μπορεί να σε κάνει να διπλωθείς στα δύο !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι κράμπες, αυτές τις 2 πρώτες ημέρες της περιόδου, είναι απόλυτα φυσιολογικές. Ωστόσο, εάν ο πόνος είναι ανυπόφορος, τότε θα πρέπει σίγουρα να απευθυνθείς σε έναν γυναικολόγο, αφού ελοχεύει ο κίνδυνος ενδομητρίωσης ή άλλης επιπλοκής.

Νο 2 : Περίοδος που “χάνει” τον μήνα

Υπάρχει πιθανότητα κάποιον μήνα να μην έχεις καθόλου περίοδο, πράγμα εντελώς φυσιολογικό να συμβεί ! Ωστόσο αν συστηματικά παρατηρείς απουσία περιόδου (και φυσικά έχεις αποκλείσει την πιθανότητα της εγκυμοσύνης), τότε θα πρέπει σίγουρα να απευθυνθείς στον γυναικολόγο σου, αφού μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα ή ακόμα και σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Νο 3 : Ροή … μεγάλη ή μικρή

Η ροή κάθε γυναίκας στην περίοδό της διαφέρει. Άλλες παρουσιάζουν μεγάλη ροή και άλλες πολύ μικρότερη. Τόσο η πολύ μικρή όσο και η πολύ μεγάλη ροή αίματος, μπορεί να κρύβουν σοβαρότερα προβλήματα που μόνο ο γυναικολόγος σου μπορεί να εντοπίσει !

Νο 4 : Εναλλαγή της διάθεσης

Η διάθεση σου πότε είναι πάνω και πότε είναι κάτω ! Σίγουρα σε ένα βαθμό, η κυκλοθυμία, δικαιολογείται στα πλαίσια της περιόδου … ωστόσο οι πολύ έντονες μεταπτώσεις της διάθεσής σου ή οι υπερβολικές αντιδράσεις, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατάθλιψης !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Φροντίστε να σημειώνετε την περίοδό σας και να κρατάτε σημειώσεις για οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο προκύψει. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να παρουσιάσετε μια σαφή εικόνα της κατάστασής σας στον γυναικολόγο σας, ώστε να μπορέσει να ερμηνεύσει αποτελεσματικά τα σημάδια !

Related Posts

Comments are closed.