Παιδική παχυσαρκία

February 19, 2014 Comments Off on Παιδική παχυσαρκία

Όταν οι γονείς αρνούνται να παραδεχτούν το πρόβλημα παχυσαρκίας …

Το ότι η παχυσαρκία και πιο συγκεκριμένα η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ είναι γεγονός πια στις μέρες μας είναι γνωστό, το ότι όμως πολλοί γονείς επιμένουν να «κλείνουν τα μάτια» μπροστά σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο που συνεχώς εξαπλώνεται το μαρτυρούν πρόσφατες έρευνες που … σοκάρουν !

παιδική παχυσαρκία

Έρευνα : «Παιδική παχυσαρκία VS Αδιάφοροι γονείς» 

ΣΟΚ : Σύμφωνα με αυτή την έρευνα σχεδόν ένα ποσοστό της τάξης του 75 % των γονιών παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών αρνούνται να παραδεχτούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους (αγόρια ή κορίτσια), θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή !

Ακόμα και αυτοί που καταφέρνουν να αναγνωρίσουν πως το παιδί τους έχει αρκετά αυξημένο σωματικό βάρος, θεωρούν πως τα κιλά αυτά οφείλονται :

  • είτε στο νεαρό της ηλικίας των παιδιών (τα οποία μεγαλώνοντας «θα γίνονταν μπόι» όπως έλεγαν και παππούδες και οι γιαγιάδες)
  • είτε ακόμα σε κληρονομικούς λόγους

Μόνο το 41 % περίπου των γονέων παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών μπόρεσε να παραδεχτεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το παιδί του και να «ταρακουνηθεί» με τον κίνδυνο που μακροπρόθεσμα διέτρεχαν !

Αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά …

  • Τα παιδιά απειλούνται από την παχυσαρκία ή από τους γονείς τους ;

Το ερώτημα αυτό φαίνεται να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους επιστήμονες που διακρίνουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας να αφήνει αδιάφορους τους γονείς και να θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά !

  • Είναι όμως πραγματικά αδιαφορία από πλευράς των γονιών ή κάτι άλλο ;

ΟΧΙ ! Δεν θα μπορούσαμε να το θέσουμε ακριβώς έτσι. Τοπρόβλημα της παχυσαρκίας στα ίδια τους τα παιδιά φαίνεται να μην «αγγίζει» 3 στους 4 από τους γονείς που αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται για αδιαφορία.

Δυστυχώς το πρόβλημα της παχυσαρκίας (όχι μόνο της παιδικής παχυσαρκίας) έχει μπει τόσο έντονα στην καθημερινότητά μας, με κρούσματα ολοένα και πιο πολλά, που μοιάζει να ομαλοποιήθηκε η «εικόνα» αυτή και να μην δημιουργεί πια το αίσθημα ανησυχίας που οφείλει να δημιουργεί !

Έτσι, με τόσο μεγάλο ποσοστό αδρανών γονέων, μπορούμε να αναφερθούμε σε μια νέα μάστιγα – μια νέα απειλή της υγείας των παιδιών ! … και η απειλή αυτή είναι οι ίδιοι τους οι γονείς !!!

 Η λύση

Στο πρόβλημα αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλη η λύση από την ενημέρωση και την κινητοποίηση όλων των ενηλίκων με ευρύτερο σκοπό την προστασία των παιδιών και των νεαρών ατόμων από το μεγάλο αυτό πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Η καλή και σωστή διατροφή και η εντατική σωματική δραστηριότητα από μικρή κιόλας ηλικία είναι επιβεβλημένη για να εξασφαλίσει το κάθε άτομο ένα υγιές μέλλον.

Στην περίπτωση που το σωματικό βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο του φυσιολογικού υπάρχουν και ειδικά βοηθήματα (συμπληρώματα διατροφής φυσικής προέλευσης, εντελώς ακίνδυνα και πολύ αποτελεσματικά) που μπορούν να ενισχύσουν και να επισπεύσουν τη διαδικασία της απώλειας βάρους. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας !

Related Posts

Comments are closed.