Αντηλιακά : προφυλάσσουν ή προκαλούν καρκίνο ;;;

July 7, 2015 Comments Off on Αντηλιακά : προφυλάσσουν ή προκαλούν καρκίνο ;;;
Αντηλιακά : προφυλάσσουν ή προκαλούν καρκίνο ;;;

Καλοκαίρι & έκθεση στον ήλιο !

Ο ήλιος αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ζωής και υγείας για όλα τα έμψυχα όντα, αλλά μόνο όταν η έκθεση σε αυτόν γίνεται με μέτρο και με τις απαραίτητες φυσικά προφυλάξεις. Χωρίς το φως του ήλιου και φυσικά χωρίς την θερμότητα που εκπέμπει, δε θα μπορούσε να υπάρξει κανένα είδος ζωής, ούτε οι άνθρωποι, ούτε τα ζώα, αλλά ούτε και τα φυτά.

(!!!) : Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί είχαν ανάγει τον ήλιο σε θεό και τον λάτρευαν πιστά για τη ζωή που προσφέρει ! Μερικοί από αυτούς τους λαούς ήταν οι αρχαίοι Έλληλες, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Αζτέκοι !

Η ηλιακή ακτινοβολία έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί και να επιταχύνει σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό του κάθε οργανισμού και παράλληλα παίζει τον ρόλο του καταλύτη στην παραγωγή απαραίτητων βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη D και η βιταμίνη Α !

(!!!) : Το σώμα συνθέτει από μόνο του την ωφέλιμη βιταμίνη D, αλλά για την διαδικασία της παραγωγής της απαιτείται η ηλιακή ακτινοβολία. Ουσιαστικά, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία αντιδρά με το δέρμα και πιο συγκεκριμένα με μια μορφή χοληστερόλης που εντοπίζουμε σε αυτό … και τελικά τη ρυθμίζει !!!

Μπορεί η ηλιοθεραπεία να είναι επικίνδυνη για κάποια άτομα ;

Πέρα από τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος λόγω υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, οι κίνδυνοι από την ηλιοθεραπεία είναι και άλλοι !!!

 

(!!!) : Η τακτική και υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής σε :

  • άτομα που καπνίζουν
  • άτομα που πίνουν συστηματικά αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες
  • άτομα που κάνουν άλλου είδους καταχρήσεις
  • άτομα που ακολουθούν διατροφή με όξινο pH
  • άτομα που κάνουν χρήση παραισθησιογόνων ουσιών
  • άτομα που κάνουν χρήση αλλοπαθητικών φαρμάκων

Με τα αντηλιακά όμως … τι συμβαίνει ;;;

Όλα αυτά (λίγο ή πολύ) τα γνωρίζαμε. Ο ήλιος είναι φίλος μας όταν διατηρούμε ένα μέτρο στην επαφή μας μαζί του. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με τα αντηλιακά προϊόντα ;

Μπορούν τα αντηλιακά προϊόντα να προκαλέσουν καρκίνο ;

Είναι τελικά ωφέλιμα ή επιβλαβή για τον οργανισμό και την υγεία ;

(!!!) : Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα περισσότερα αντηλιακά προϊόντα που εντοπίζουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων με καλλυντικά προϊόντα, είναι θα λέγαμε περισσότερο επιβλαβή παρά ωφέλιμα για το σώμα μας !

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Τα αντηλιακά προϊόντα προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος λόγω υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία … αλλά προκαλούν και καρκίνο λόγω του ότι διαταράσσουν την φυσιολογική και ισορροπημένη λειτουργία του ορμονικού συστήματος του σώματος !

Τι πρέπει τελικά να γνωρίζω για τα αντηλιακά & τη χρήση τους ;;;

  • Σύμφωνα με μελέτες (που μέχρι στιγμής έχουν εφαρμοστεί ΜΟΝΟ σε ζώα και ΟΧΙ στον άνθρωπο), η χρήση αντηλιακών μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την φυσιολογική ορμονική ισορροπία τους. Η υπαίτια ουσία αυτής διαταραχής είναι η ουσία Oxybenzone !!!
  • Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, φάνηκε πως η παλμιτική ρετινόλη (μορφή της βιταμίνης Α) αλληλεπιδρά με τις ηλιακές ακτίνες UVA και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο (σε ποντίκια που έγινε το πείραμα).
  • Κάποιοι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση αντηλιακών με μη επιβλαβείς ουσίες όπως το avobenzone ή το Mexoryl SX ως βάση.
  • Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν χρησιμοποιήσει αντηλιακό για μια περίοδο τουλάχιστον 10 ετών κατά την έκθεσή τους στον ήλιο, εμφάνιζαν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος !

Related Posts

Comments are closed.